Stims Code of Conduct – en guide till våra värderingar

Code of Conduct, uppförandekod, är riktlinjer för hur ett företag eller en organisation ska bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och miljömässigt riktigt sätt. Här hittar du den Code of Conduct som gäller Stims anslutna.

Behovet av en uppförandekod för Stim har lyfts i flera olika sammanhang under de senaste åren, delvis som en konsekvens av ett ökat fokus på hållbarhet i samhället där företag och organisationer förväntas driva hållbarhetsfrågor ur både ett socialt och ekologiskt – men också ekonomiskt pespektiv. En uppförandekod har även efterfrågats från enskilda medlemmar, bland annat i form av en motion till stämman 2019. 

Uppförandekoden tydliggör förväntningar på hur vi bedriver vår verksamhet, vad vi står för och vad vi på Stim anser vara ansvarsfullt agerande inom exempelvis:

  • Etik och miljö

  • Mänskliga rättigheter

  • Arbetsvillkor /arbetsmiljö

  • Mångfald och likabehandling
     

Code of Conduct (uppförandekod) – för dig som är ansluten till Stim

Förhållandet mellan Stim och dig som ansluten regleras i första hand genom anslutningsvillkoren. De tydliggör bland annat vad Stim ska göra för dig som rättighetshavare, men också vilket ansvar du som ansluten har för att vi ska kunna förvalta dina rättigheter på bästa sätt.

Med Stims uppförandekoder klargörs också hur du som ansluten och vi som verkar inom Stim ska förhålla oss till varandra. Den här koden gäller för dig som är ansluten till Stim och ska vara vägledande för dig i våra kontakter med varandra, vid såväl fysiska möten och arrangemang som annan interaktion. Förlag som är anslutna till Stim ska se till att deras anställda och andra företrädare känner till och efterlever koden. För Stims anställda, konsulter och förtroendevalda finns en mer omfattande uppförandekod som innehåller motsvarande delar som den här koden.

Efterlevnad av uppförandekoden

Om vi får kännedom om ageranden som kan vara i strid med den här uppförandekoden kommer vi att utreda situationen och, om det finns anledning, också vidta lämpliga åtgärder. Om det rör sig om handlingar eller ageranden som vi bedömer som olagliga, exempelvis förtal, olaga hot, hets mot folkgrupp, m.m. kommer det att polisanmälas.

Anmälan om överträdelse

Om du känner till eller upplever beteenden, handlingar eller andra typer av ageranden som du tycker bryter mot den här uppförandekoden bör du i första hand ta upp frågan med personen ifråga. Det är ofta det bästa sättet att nå förändringar i beteenden vad gäller mindre förseelser. Men du kan alltid göra en anmälan till Stim: [email protected].

Din anmälan kommer hanteras av en särskild utredningsgrupp som leds av Stims chefsjurist. Vilka som ingår i utredningsgruppen avgörs av karaktären på ärendet som ska utredas. Utredningen ska genomföras på ett oberoende och objektivt sätt, i syfte att utreda och klarlägga fakta kring de uppgifter som du har lämnat, vilket också ska spegla utredningsgruppens sammansättning.

Ansvar för uppförandekoden

Chef för Members & Markets ansvarar för uppförandekoden, som fastställs av Stims styrelse.