“Vi fostrar en helt ny generation musiker"
Varför ansökte ni om en gitarr från Stim?
– Det var en no-brainer. Det är en skithäftig grej att som bibliotek kunna erbjuda mer än bara böcker. Jag gjorde ett studiebesök på ett bibliotek i Stuttgart för ett tag sedan, de hade en hel avdelning med instrument. Så när det här dök upp så sökte jag direkt.
– Det är så fint att kunna erbjuda de som inte har möjlighet eller råd att skaffa en gitarr. Varje onsdag träffar jag unga från Afghanistan, Etiopien och Iran. Nu sitter vi och spelar musik på den här gitarren. Jag lär dem AC/DC och de får lära mig sin musik. Vi fostrar en helt ny generation musiker.
Kan biblioteket få någon som aldrig provat gitarr tidigare att testa?
– Vi ska ha den så synlig som möjligt. Jag har letat fram jättebra, pedagogiska klipp där man får lära sig spela gitarr. Där kan de lära sig vad strängarna heter, hur man tar ett ackord för att sen spela hela låtar. Det är bara att skanna QR-koderna som följer med gitarren.
Och för de som lär sig spela, skriver egen musik och vill framföra det har Skellefteå Stadsbibliotek en lösning.
– Vi har ett rum, Västerbottensrummet, som vi erbjuder som öppen scen. Där kan man läsa dikter, framföra teater eller musik. Vi får strax ett fast ljudsystem hit, berättar Katarina Kling Löfbom.
Vill du låna hem en Stimgitarr?
Kolla in listan på alla 172 bibliotek där våra gitarrer finns.
Om projektet 100 gitarrer
Så länge Stim har funnits har vi också investerat i framtidens musikliv. Det gör vi bland annat genom att dela ut priser och stipendier, men också genom att främja musiklivet genom olika insatser som syftar till att öka tillgängligheten till musik och musikskapande. Det är där vårt gitarrprojekt tillsammans med folkbiblioteken passar in.
Gitarrerna har levererats komplett med fodral till de bibliotek som ansökt om och blivit tilldelade en gitarr. Gitarrerna kan lånas med ett vanligt lånekort enligt det regelverk som sätts upp av respektive bibliotek. Vilka bibliotek som tilldelats en gitarr har avgjorts efter grundprincipen är ”först till kvarn”, men där räckvidd och spridning över landet prioriteras.
Om Stim Forward Fund
I snart hundra år har Stim jobbat för att långsiktigt främja musiklivet. Under åren har arbetet successivt utvecklats och idag genomförs varje år en mängd initiativ och projekt för att stärka svenskt musikskapande. Dessa drivs av Stim respektive föreningarna FST, Skap och Musikförläggarna, som tillsammans representerar de Stimanslutna rättighetshavarna – musikskapare och musikförlag. Det handlar om bland annat om satsningar för ökad jämställdhet och mångfald, arbete för en stark upphovsrätt, stipendier till musikskapare, utbildningar och rådgivning, och initiativ för att engagera unga att skapa musik.
Här ser du ett urval av både aktuella och tidigare projekt.