Nyhet2 juni 2017
Brännbollsyran i Umeå kombinerar VM i brännboll med musikfestival. Ett minst sagt lyckat koncept då festivalen slagit besöksrekord varje år sedan 2013. Förra året sålde alla de 15 000 biljetterna slut. Hemligheten? Nischad musik för en urban målgrupp.

– Vi har ett fantastiskt team som arbetar året om med festivalen. Att vi blivit så framgångsrika är för att vi nischar oss. Folk idag har bättre koll, reser mer och är mer urbana. Det är svårt att lyckas med en bred festival. Brännbollsyran är inte en vanlig stadsfestival. Vi har valt att nischa oss och är nog den enda festivalen norr om Stockholm som spelar EDM, elektronisk dansmusik, berättar arrangören Peter Arkhult.

Vad har musiken för värde i sammanhanget?

– Vi har stort fokus på musiken. Stadsfester har ofta minst lika stort fokus på det sociala, men vi upplever att vi lockar många för att de vill se och uppleva artisterna som vi får hit. Besökare återkommer för att de vet att vi bokar bra artister. Vi har fokus på 15–35-åringar och bra koll på vår målgrupp. Även om din favoritartist inte kommer ska du känna att det är här det händer och att det finns annan musik att upptäcka. Vi är en festival för folk som vill känna sig unga.

Vilka är framgångsfaktorerna?

– Det är viktigt med en identitet. Vi har brännbollen som en unik grej. Dessutom är Brännbollsyran något att lita på. Vi kör alltid sista helgen i maj. Det har blivit en av de stora hemvändarhelgerna i Umeå. Man kan räkna med att kompisarna från Umeåregionen också kommer vara här.

För Brännbollsyran är det självklart att ha en licens hos Stim.

– Det är klart att man vill göra rätt för sig. Givetvis ska musikskaparna få betalt för det fantastiska jobb de gör.

 

Det här är en intervju gjord för Stim-magasinet #3 2016.

När?

1-3 juni

Var? 

Umeå Campus Arena

Hur får jag reda på mer?

Gå till brannbollsyran.com eller till Brännbollsyrans Facebook.