Nyhet7 september 2022
Guran som Tim Bergling lärde sig spela gitarr på hänger nu på en av väggarna i Stim Music Room. När Klas Bergling, Tims pappa, var på plats för att lämna över den fick vi veta mer om Tims första instrument – men också om det viktiga arbete som görs av stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Ännu ett celebert instrument tar nu plats i Stim Music Room bredvid bland andra Peter Svenssons och Janne Schaffers gitarrer – Tim ”Avicii” Berglings första gitarr.

– Det var den han lärde sig spela på, berättar Klas Bergling.

Hur gammal var han då?

– Det finns en liten filmsnutt där han producerar på ett Pioneer DJ Set, där man ser gitarren hänga i bakgrunden. Den var inspelad på Kammakargatan, så jag skulle tro att han var runt 15–16 år gammal.

Gitarren var dock inte Tims första musikinstrument berättar Klas.

– Det allra första instrumentet var en begagnad Sony-keyboard, tror jag, som vi köpte på en loppmarknad nere i Skillinge när trombonisten Nisse Landgren hade utförsäljning av sina gamla grejer. Vid den tiden hade Tim ett gäng ganska små keyboards och en bamseförstärkare. Fram till att han fick en egen gitarr så plinkade han nog mest på min gamla elgitarr.

Via legendariska musikern Landgren fick Tim alltså tag på sin första keyboard, och lade därmed grunden till en musikkarriär som skulle ta honom världen runt – och ge honom en obestridlig plats bland de allra största stjärnorna på den elektroniska pophimlen.

Tim Bergling Foundation

En otrolig musikalisk resa, och ett värdefullt liv, som tyvärr tog slut alldeles för tidigt. Den 20 april 2018 valde Tim att avsluta sitt eget liv och hela världen framförde sina kondoleanser. För att hedra hans minne och fortsätta att agera i hans anda tog Klas och Tims mamma Anki Lidén initiativet till stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Vad har hänt sen dess?

– Vi startade upp 2019, och kom igång på riktigt under 2020. Det första vi gjorde var att stötta Minds självmordslinje så att den kunde vara öppen dygnet runt, årets alla dagar.

Det låter som en konkret åtgärd som gör stor skillnad.

– Ja. Jag gillar konkreta insatser. Myndigheterna lade tyvärr ner den nationella Hjälplinjen, som erbjöd samtalsstöd till personer i kris i årsskiftet 2019/2020. Helt obegripligt. Det är inte bara vi som är givare men vi gick in tungt med just det målet, att kunna ha öppet dygnet runt. Sedan är vi med och stödjer BRIS chatt på samma sätt, där finns också finns ett stort behov, samt Suicide Zeros skrift Livsviktiga snack som delas ut till alla föräldrar som har 13-åringar. En väldigt bra handledning kring hur man kan prata med sitt barn, inte bara om självmord, utan rent allmänt kring hur ens barn mår.

Initiativ som också involverar musik och musikskapande ligger av naturliga själ stiftelsen varmt om hjärtat. Ett exempel på det är samarbetet med Make Music Matter, ett projekt som drivs ute i skolorna av Linnéuniversitetet i samarbete med Sveriges Kommuner och landsting, Soundtrap och Academy of Music och som stöttas av insamlingsstiftelsen Signatur. Eleverna förses med tre Avicii-låtar som de får möjlighet att skapa sina helt egna remixer av.

– Vi tog vi upp en hel skolklass från Göteborg till Avicii Experience med final på Avicii arena. Där fick Malcolm, som var 11–12 år tror jag, spela sin version av Wake Me Up för en jättepublik i samband med att Glada Hudik och Catwalk-gänget hade en stor final i arenan på sin skolaktivitet ”Barn föds inte med fördomar”. Jättefint!

 

Tim Bergling Foundation har också som mål att bygga tio musikstudior under de närmsta åren på olika platser i Sverige.

– För några veckor sedan invigde vi vår första musikstudio i Tensta, tillsammans med Rädda barnen som driftar och står för lokalerna medan vi bygger själva studion.

Ett annat projekt som verkligen använder musikens läkande kraft är Musikbojen, som använder sig av musikterapi.

– De är inte så stora än men de gör en viktig insats och jag hoppas att de kommer kunna expandera.

"Märkligt nog är musikterapi en större grej utomlands, där ligger Sverige efter. Jag upplever att vi i Sverige gör för lite i allmänhet vad gäller självmord och psykisk ohälsa bland barn och unga, till exempel är forskning inom områdena eftersatt."

Ett enormt engagemang strömmar ur Klas när han pratar om psykisk ohälsa, framförallt bland unga, och om hur stiftelsen arbetar för att se till att Tims arv används på ett sätt som verkligen kan göra skillnad. Visionen är ett samhälle där färre barn och unga mår dåligt och där alla som mår dåligt ska få stöd.

Minnesplats i Humlegården

Ett annat viktigt initiativ för att hedra Tim Berglings minne är den nya minnesplatsen som invigdes den 1 september i Humlegården i Stockholm. Till minne av honom har konstnärerna Adèle Essle Zeiss och Liva Isakson Lundin skapat konstverket ”Standing Waves” som är inspirerat av Tim Berglings person och musik. Det består av tre unika, skulpturala former i rostfritt stål och när vinden blåser får skulpturgruppen liv. Konstnärerna berättar:

”Musik kan liksom vinden upplevas immateriellt och sprids genom vågor i luften. Konstverket sätts i rörelse av vindens kraft för att påminna om hur energin i Tim Berglings musik fick människor att mötas, känna och dansa. Vinden blir även en symbol för de okontrollerbara krafter som varje individ möter i livet. Skulpturens skiftande rörelser synliggör hur komplex en människa är.”

Läs mer om Tim Bergling Foundation här och kom gärna förbi Stim Music Room och se Tims gitarr på plats, här hittar du våra öppettider.