Stim har genomfört en extrastämma
Granskningen, som begärts av en grupp medlemmar, hade dessförinnan varit uppe för beslut vid Stims ordinarie årsstämma den 29 maj, men stämman avslog vid det tillfället begäran.
Stims vd, Karsten Dyhrberg Nielsen, kommenterar beslutet:
- Stim välkomnar den särskilda granskningen som kommer att påbörjas så snart Bolagsverket utsett en oberoende granskare. Öppenhet och transparens är helt centrala värden för oss. Frågorna om fördelning är komplexa och det är viktigt att alla Stims anslutna förstår varför utbetalningarnas storlek varierar, vad det beror på och hur vi arbetar för en så exakt fördelning som möjligt.
Nedan kan du läsa frågor och svar om granskningen, vad den innebär och vad sakfrågan handlar om.
Vad avser granskningen?
Begäran om granskning avser i huvudsak två områden:
- Vad Stims tillgångar används till förutom de pengar som tillkommer identifierade rättighetshavare.
- Om Stims fördelning av medel på avräkningsområde 9, ”Bakgrundsmusik utan rapportering” på grund av "Fördelningsunderlag B Underlag från SR, kommersiell radio, tv och skivförsäljning/nedladdningar i Sverige" uppfyller de överenskommelser som finns mellan Stim rättighetshavarna.
Vad innebär detta i relation till beslutet vid ordinarie stämman i maj?
Den ordinarie årsstämman avslog den 29 maj en begäran om särskild granskning och beslutade istället att uppdra åt Stim att utföra ett arbete internt för att ge svar på de frågor medlemmarna bakom begäran hade. Nu tar den särskilda granskaren vid.
Vad innebär en särskild granskning?
Hur granskningen och återrapporteringen läggs upp blir ytterst en fråga för granskaren, som själv har rätt att avgränsa sitt uppdrag. När granskaren har genomfört granskningen kommer hen att skriva ett yttrande som presenteras och skickas till Stims medlemmar.
Granskningen kommer att kräva omfattande arbete och innebära kostnader för Stim. Hur mycket går inte att säga, eftersom granskaren har rätt att själv avgränsa sitt uppdrag.
Vilken information om fördelning och utbetalning finns idag?
Det finns redan idag information för båda granskningsområdena tillgänglig, både i Stims årsredovisning och på Stims webbplats.
En ordinarie revisorsgranskning av Stims intäkter, förvaltningskostnader och royaltyutbetalningar genomförs årligen av Stims externa revisorer, och redovisas på den ordinarie årsstämman samt i Stims årsredovisning. Årsredovisningen finns allmänt tillgänglig i avdelningen Stims årsredovisningar här på Stims webbplats.
Till nästa årsstämma kommer också en årlig insynsrapport att redovisas. I den rapporten kommer detaljerad ekonomisk information om rättighetsintäkter, administrativa kostnader och utbetalning av ersättning till rättighetshavarna.
Vad handlar sakfrågan i granskningen om?
En del av granskningen som begärs handlar om fördelning av medel på avräkningsområde 9, ”Bakgrundsmusik utan rapportering”. För att förstå frågan behöver man känna till att det i huvudsak finns två sätt att dela ut pengar till musikskapare: full rapportering eller analogi.
Full rapportering innebär att varje musikstycke som spelas ger pengar till rättighetshavaren, vilket bygger på fullständiga låtlistor över vilka verk som framförts. I idealfallet skulle detta inkludera all musik som spelas, i varenda butik eller i varje frisersalong och så vidare. Men för närvarande är det inte tekniskt eller praktiskt möjligt på bakgrundsområdet.
Det betyder att rättighetssällskap i brist på exakt information om vilken musik som spelats, betalar ut pengar utifrån en metod som kallas analogi, där man använder sig av ett statistiskt säkerställt urval som grund för utbetalning. I Sverige använder sig Stim av Sifo för att ta fram detta underlag.
Det är viktigt att känna till att analogifördelning används av rättighetssällskap världen över, liksom att man kontinuerligt arbetar för att göra användningen av den så liten som möjligt och istället få in så fullständiga spellistor som möjligt. För detta krävs fungerande och säker teknik. Stim ligger i framkant när det gäller att testa och använda ny teknik. Läs gärna mer om Stims fördelningsprinciper och användning av analogier.
Varför går en del av Stims tillgångar till annat än till rättighetshavarna?
I den begäran om särskild granskning som extrastämman nu beslutat om efterfrågas även vad Stims tillgångar används till förutom de medel som går till identifierade rättighetshavare. Stim är mycket mer än ersättning till låtskrivare, kompositörer och musikförlag. Stim avsätter, till skillnad från kommersiella aktörer på marknaden, på medlemmarnas uppdrag årligen en del av intäkterna till arbete för återväxt i den svenska musiken.
Det innebär att Stim stödjer låtskrivare, kompositörer och tonsättare, bland annat genom stipendier som delas ut varje år och kan sökas av alla Stimanslutna. Så har det varit sedan 1925 då första stipendiet delades ut. Stim stödjer även musikskapare genom till exempel notutgivningsstöd och resebidrag. Syftet är att främja en bred och rik musikkultur och stödja både återväxt och mångfald inom den svenska musiken.