dsc00881.jpg

Stims vd Casper Bjørner delar ut Stimgitarren 2024 till Maria Groop Russel, vd för Skansen, och Marie Olofsson, Projektledare på evenemangsavdelningen.
Stims vd Casper Bjørner delar ut Stimgitarren 2024 till Maria Groop Russel, vd för Skansen, och Marie Olofsson, Projektledare på evenemangsavdelningen.
Nyhet22 augusti 2024
Går man runt på Skansen kan man höra musik strömma från alla decennier och från alla håll: från allsången på Sollidens scen, från kringvandrande orkestrar och från ystra danskvällar på Galejan. Allt sedan starten 1891 har Skansen varit en av de viktigaste bärarna av den svenska musiktraditionen, men dess scener har hela tiden också speglat sin samtid. Det gör Skansen till en självklar vinnare av Stims årliga pris Stimgitarren.

Stimgitarren har delats ut sedan 2002 för att uppmärksamma organisationer och företag som utmärker sig för hur de använder musik i sin verksamhet, och stöttar svenskt musikskapande. Bland årets nominerade har Stims jury valt att tilldela årets gitarr till friluftsmuséet Skansen i Stockholm. Priset delades ut på Sollidens scen på onsdagskvällen.

"Vi är otroligt tacksamma att vi kan använda oss av Sveriges fantastiska musikskatt här på Skansen - i allt från stora livekonserter till julens "dans runt granen" och att STIM alltid säkerställer att musikskapare får ersättning för sitt arbete. Musiken är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv och en stor del av den totala gästupplevelsen då den både bidrar till att skapa känslor, gemenskap och lärande. Tänk vad trist Skansen hade varit utan musik! Vi är otroligt hedrade över att få ta emot Stimgitarren 2024," säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

”Det är svårt att hitta en institution som gjort mer för svensk musik och den svenska låtskatten än Skansen. I över 130 år har de bjudit besökarna, livepubliken och tv-tittarna på musik som speglat alla fasetter av det svenska musiklivet – historiska som nutida. Tusen och åter tusen är de svenska kompositörer och låtskrivare som fått sin musik framförd på Skansens scener och dansbanor, och för det är de värda en varm hyllning från Stims medlemmar.” säger Casper Bjørner, vd på Stim.

Motiveringen för Stimgitarren lyder:
“Rätt musik ger liv till både historia och nutid och på Skansen ljuder tonerna året om. Från gamla låtskatter framför sprakande eldar och dansbandskvällar på Galejan till sprudlande livejazz och allsångsmagi från Sollidenscenen – på Skansen skapas minnen, möten och upplevelser där musiken berättar Sveriges historia. Genom att lyfta och hylla den svenska musiken och samtidigt se till att upphovspersonerna får betalt bidrar Skansen till ett fortsatt blomstrande svenskt musikliv. För detta tilldelas de nu Stimgitarren."

Om Stimgitarren:
Stimgitarren har delats ut sedan 2002 för att uppmärksamma organisationer eller företag som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Bland tidigare vinnare finns Bastard Burgers, ICA, Scandic Hotels, McDonald's, Luger, Viking Line med flera. 

Övriga nominerade till Stimgitarren 2024 var Glenn Miller Café, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, och Crippas café.