iskwe_colour-small.png

Foto: Keychange.eu
Nyhet4 februari 2020
Svenska artisterna och låtskrivarna Sara Parkman, The Hanged Man/Rebecka Rolfart och Isabel Neib har tillsammans med musikbranschpersonerna Sarah El Miniawy, Rebecca Tegegne och Amanda Elefelt från Sverige blivit uttagna att delta i Keychange 2020 som jobbar för en jämställd musikbransch.

Keychange är en global rörelse för att skapa en jämställd musikindustri. Kärnan i projektet är ett karriärutvecklingsprogram som riktar sig till kvinnliga och icke-binära artister och professionella i musikbranschen. 

Den 13–15 februari 2020 möts alla deltagare Stim Music Room i Stockholm för så kallade creative labs och nätverksmöten med tongivande personer i musikbranschen. De 74 deltagarna har valts ut av nästan 700 ansökningar i 12 länder. 

I Sverige leds initiativet av Musikcentrum Öst i samverkan med Way Out West/Luger som är den festival där en del av Keychanges svenska aktiviteter äger rum och där även tre artister från Keychange kommer framträda. Stim gick under 2018 in som samarbetspartner i initiativet.

 Vi jobbar dagligen för att ge våra medlemmar förutsättningar att lyckas med sitt musikskapande och för mångfald och återväxt i Sveriges musikliv. En jämställd och inkluderande musikbransch är helt avgörande för detta och i Keychange ser vi en möjlighet att bidra till förändring, säger Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations på Stim.

Mentorskap, nätverkande och showcase

Under 2020 kommer deltagarna, förutom två nätverksträffar i Stockholm och på Reeperbahn Festival, att erbjudas mentorskap via SheSaidSo, deltagande på creative labs på de 13 partnerfestivalerna samt workshops och utbildning. Branschpersonerna kommer att matchas mot relevant musikbransch och artisterna kommer att framträda på minst ett showcase under året.

De svenska artister och låtskrivare som valts ut till Keychange är:

  • Sarah Parkman – Hyllad folkmusikartist vars senaste release Vesper blev en av 2019 års mest kritikerrosade album med 4.3 i snittbetyg. Albumet är nominerat till Manifestpriset och Grammis 2020.
  • The Hanged Man/Rebecka Rolfart – Mardrömslik och vacker popmusik som sedan debuten 2013 byggt både fanbase och rykte. Nytt album (där singeln Good Dreams ingår) samt en rad svenska och internationella spelningar är planerade för 2020. 
  • Isabel Neib – Med stilsäkerhet och integritet har hon skapat ett grundmurat rykte som artist och producent. Isabels ”happy/sad” pop får en allt större publik med releaser som Fake love och den senaste Friend.

De svenska branschpersonerna som valts ut till Keychange är:

  • Amanda Elefelt – Driver det egna musik- och tech-PR byrån Elefelt PR parallellt med indie-labeln Genesis Records. Har lång erfarenhet att arbeta med PR av musikartister både i Sverige och Storbritannien.

  • Sarah El Miniawy – Med PR och Managementet Simsara Music har Sarah verksamhet både i Sverige (samarbete med bl. a. festivalen Sound of Stockholm) och Storbritannien. Arbetar främst arbetar med experimentella artister från Mellanöstern.
  • Rebecca Tegegne – DJ’s, eventproducent, artistbokare och projektledare. Ligger bakom DJ-kollektivet Ladieslovehiphop som jobbar för ökad representation av kvinnor inom hip hop.

Om Keychange (fas 2):
Keychange fas 2 är fortsättningen på det pilotprojekt som skedde under 2017–2018 och innehåller:

  • Tre fulla ansökningsomgångar för artister och branschpersoner (2020, 2021 och 2022) samt en satsning på att synliggöra deltagare i en talangbank som lanseras under våren 2020. Förutom individuell karriärutveckling skapas ett starkt nätverk av kvinnliga artister och branschpersoner på nyckelposter i hela musikindustrin.
     
  • Ett fortsatt arbete med en avsiktsförklaring där festivaler och musikorganisationer kan skriva på för bland annat en jämställd programmering senast 2022. Läs mer om avsiktsförklaringen här. Fram till nu har nära 300 festivaler och musikorganisationer i hela världen skrivit på avsiktsförklaringen. I Sverige finns till exempel Way Out West, Live At Heart, Re:Orient och Musik i Syd bland de som undertecknat avsiktsförklaringen. 
     
  • Ett musikpolitiskt arbete för att skapa en jämställd musikindustri. Som en fortsättning på det ”manifest” som presenterades för EU-parlamentet i november 2018 kommer ett fortsatt påverkansarbete att ske och ett sammanfattande manifest med analys, erfarenheter från Keychange samt förslag till åtgärder kommer att presenteras för EU 2023.

Här finns hela listan över samtliga 74 deltagare.