Rapport från årsstämman 2023
Den välbesökta årsstämman inleddes med ett seminarium om framtidens musikbransch med fokus på AI, som hölls av forskaren Daniel Johansson. Stämman öppnades sedan av Stims ordförande Carina Brorman och vd:n Casper Bjørner som båda lyfte viktiga händelser från ett rekordtungt 2022.
Stämman avrundades sedan med en AW på Stims innergård där stämmodeltagarna fick möjlighet att mingla med andra från musikbranschen.
Högsta siffran någonsin
Efter ett antal tuffa år för musikbranschen som drabbades hårt av pandemin lyckades Stim i år betala ut mer pengar än någonsin tidigare. Intäkterna landade på 2,7 miljarder kronor, vilket är den högsta siffran någonsin och även en ökning med 550 miljoner kr från ifjol. Nästan 2,2 miljarder kronor betalades ut till rättighetshavarna – också det ett rekord.
Publiken är tillbaka – liveintäkterna ökade med 213 %
En anledning till rekordsifforna är publikens väg tillbaka för livescenerna, då liveintäkterna ökade med hela 213 %. Det skedde också en kraftig ökning av strömmad musik på internationella plattformar, 47 %, under ett år då även intäkterna från plattformar med användargenererat innehåll ökade – däribland första utbetalningen från Tiktok.
Svenska musikexporten fortsatt stark
Intäkterna från utlandet ökade även med 21 %, till 870 miljoner kr. Återhämtningen efter pandemin har därmed gått snabbare än väntat.
– Det svenska musikundret fortsätter. Svenska låtskrivare är näst bäst i världen, och en av tre nettoexportörer av musik – USA, Sverige, UK. För varje krona som Sverige betalar ut till utländska låtskrivare kommer det in 2,7 kronor från utlandet, konstaterar Casper Bjørner, vd på Stim.
Fortsatt ökning av antalet medlemmar och utveckling av föreningsdemokratin
2022 blev året då Stim passerade 100 00 anslutna musikskapare och förlag. Dessutom skedde under både 2021 och 2022 en rekordartad ökning av antalet medlemmar med rösträtt, till följd av en riktad insats för att bredda medlemsgruppen. Detta bland annat genom stadgeändringar som möjliggjort digital medlemsansökan via BankID. Trenden har fortsatt under våren 2023 och Stim kunde under stämman välkomna ett stort antal nya medlemmar med rösträtt. Totalt har antalet medlemmar med rösträtt i Stim ökat med hela 55,5 procent sedan 2020.
Stämman röstade också igenom ytterligare stadgeändringar som ett led i att både effektivisera och förenkla ansökningsprocessen för den som vill bli medlem med rösträtt i Stim.
Motion om undersökning kring User Centric-baserad avräkning röstades igenom
En av motionerna vid stämman innehöll ett förslag om att Stim ska ge ett opinionsinstitut i uppdrag att undersöka lyssnarvanor hos ett urval av Spotifys användare. Det syfte med undersökningen som uttrycktes i motionen var att samla in statistiskt underlag, som kan användas för att bedöma effekterna av en User Centric-baserad fördelning av rättighetsintäkter och hur dessa skiljer sig från den nuvarande fördelningsmodellen. Motionen röstades igenom av stämman, vilket innebär att en sådan undersökning kommer att genomföras.
Ett stort tack till alla medlemmar som deltog på årets stämma och bidrog till en inspirerande dag, vi ser redan fram emot nästa år!
Vill du också vara med och utveckla Stim? Läs mer om medlemskapet här.
Vilka styr Stim?
Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en medlemsorganisation utan vinstintresse för musikskapare och musikförlag. Stims styrelse ska på bästa sätt tillvarata medlemmarnas intressen. Därför är den sammansatt dels av ledamöter som är aktivt verksamma i medlemmarnas rättighetshavarorganisationer FST – Föreningen Svenska Tonsättare, Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare och Musikförläggarna, dels av oberoende ledamöter som på olika sätt bidrar med kompetenser från näringslivet och kulturlivet. Därtill kommer två arbetstagarrepresentanter. Styrelsens ordförande är oberoende.
Här ser du vilka som valdes till Stims styrelse på årsstämman.