gs_20160731_yran_3287_pan.jpg

Foto: Göran Strand
Nyhet14 juni 2018
Storsjöyran, Sveriges äldsta festival, laddar för ännu en ny säsong, med ledord som uthållighet och långsiktigthet. Och uthållighet behövs i branschen idag. Marginalerna för att driva en festival idag har blivit otroligt mycket mindre på kort tid. 

Den 27-28 juli anordnas Storsjöyran, Sveriges äldsta festival, för 35e året i rad. Vi träffade Yrans Vd och programansvariga Andréa Wiktorsson för att höra om hur man skapar en långsiktig festival och hur branschförändringarna påverkar mer än någonsin. 

Andrea Wiktorsson gjorde sin första jobbsommar på festivalen 1992 under sin gymnasietid och efter det blev hon kvar. Något återkommande för många av de närmare 600 personerna, som alla på sitt sätt är involverad under Yran vid högsäsong som tex föreningar, krögare, frivilliga organisationer, eventpersonal etc.
– Många tar semester och reser hem från sina vanliga jobb runt om i Sverige för att komma hit, det är häftigt att uppleva, säger Andréa.

Och det är bland annat den starka regionala känslan som gjort Yran så framgångsrik tror Andréa. 
– Den regionala förankringen är superviktig, men sen så tror jag också att våran nyfikenhet och vilja till att alltid förnya oss gör att vi är kvar efter så många år. Vi har alltid haft en uthållighet och långsiktighet i allt vi gör. 

Andréa Wiktorsson


Och uthållighet behövs i branschen idag. Marginalerna för att driva en festival idag har blivit otroligt mycket mindre på ganska kort tid. 
– Det finns inga festivaler som klarar sig enbart på biljettintäkter idag. Det är positivt att marknaden konsumerar mer live nu för tiden, men det kostar väldigt mycket mer att arrangera livekonserter idag. Dels är det gagekostnaderna som har ökat, men i takt med att tekniken har utvecklats skjuter även produktionskostnaderna i höjden. 

En annan framgångsfaktor är därför att företaget bakom festivalen har valt att bli ett åretrunt-bolag med flera olika projekt, något som varit nödvändigt för att kunna fortsätta driva festivalen år efter år. De arrangerar alltifrån enskilda konserter till att projektleda Guldgalan, Sveriges största näringslivsgala och driver vintersäsongen projektet Vinterparken i centrala Östersund.

När sätter bokningarna igång inför en festival?
När publiken står och lyssnar på årets lineup så har vi har redan börjat förbereda för nästa år. Det är en trend som har förändrats, det har blivit mycket tidigare nu. Vill man vara med och slåss om de utländska akterna börjar man ett år innan.

Foto: Göran Strand

Samarbetar ni aktivt med andra festivaler för att få till andra bokningar?
Ja, eftersom vi ligger där vi ligger, så sambudar vi ibland med andra festivaler i Finland och Norge. Kampen om att vinna de utländska artisterna har blivit mycket starkare de senaste åren och då måste vi alliera oss för att kunna konkurrera med resten av Europa. 
Eftersom vi ligger där vi ligger måste vi ha någon form av exklusivitet för att få folk att resa till oss, vilket gör att vi främst sambudar med just festivaler utanför landsgränsen. 

Hur tänker du när du bokar artister?
Vi brukar prata om att vi är en väldigt bred festival och att vi aldrig kommer bli en genrefestival. Storsjöyran ska vara en mötesplats för olika människor med olika intressen. Den filosofin ska också genomsyra våra bokningar. Man får gärna komma till oss för de stora mainstreamartisterna men den stora behållningen för många får gärna bli att de se någon upcoming artist på någon av de mindre scenerna. Det är även väldigt viktigt för oss att stötta de lokala banden, vi värnar om de lokala artisterna och kommer fortsätta göra det. 

Och ett band som kommer dra mycket publik i år är Kraftwerk…
Ja, det är deras enda Sverigespelning och det är häftigt att få bjuda publiken på något nytt, de kommer med sin 3D-show och har med sig 20 000 3D-glasögon med sig. Kommer bli häftigt. 

Har du någon drömbokning kvar att göra?
Jag har drömbokningar varje år och det är alltid extra roligt att hitta de nya banden. First Aid Kit körde på Intiman för 150 personer för många år sen, det var en otrolig upplevelse. Eftersom vi har varit med så länge har ju många stora band nu hunnit vara små band hos oss, Kings of Leon spelade till exempel hos oss 2004. Oförglömligt. 

Foto: Göran Strand

I år arrangeras Storsjöyran den 27-28e juli. Mer information om biljetter och året bokningar hittar du på Yrans hemsida.

Är du också arrangör?

När du arrangerar konserter, festivaler eller mindre spelningar med livemusik behöver du en musiklicens från Stim.

 

Sveriges äldsta festival

Storsjöyran fanns redan på 60-talet, då som en manifestation mot utsugning och avfolkning av länet. Jamtland utropades till en egen republik, halvt på skämt och halvt på allvar, och den förste presidenten, Yngve Gamlin, tillsattes.

Då Yran omstartade 1983 tillträdde Moltas Eriksson presidentposten och befrielserörelsen växte sig åter stark. Republiktanken är fortfarande ett viktigt inslag i Storsjöyran. Festivalen kallas ibland för Jamtarnas Befrielsefest och överallt syns republikens flagga. Nuvarande president är Ewert Ljusberg som traditionsenligt håller sitt stora befrielsetal vid midnatt på lördagen inför ett proppfyllt Stortorg.

Varje år uppträder runt 50 grupper på åtta scener.

Tags