Musik i Scenkonst

När du använder musik i en teaterpjäs, en revy, en show, en stand-up föreställning eller i någon liknande föreställning/produktion behöver du en musiklicens.

Ibland kan sådan licens skaffas via Stim men det är viktigt att känna till att Stim i vissa fall inte förvaltar rättigheterna och att Stim därför inte kan licensiera. 

Ta reda på om din föreställning/produktion med musik kan omfattas av en Stimlicens eller om du behöver söka tillstånd direkt hos rättighetshavare (upphovsperson och förlag) här.

Vilka licenser kan Stim erbjuda för ”livescenen”?

Stim förvaltar ”små” rättigheter och kan erbjuda musiklicens för;

  • Konserter och spelningar – Livemusiklicens
  • Bakgrundmusik i teaterpjäser, stand-up-produktioner och föreläsningar – Musik i Teater-licens
  • Musik i revyer, kabaré, spex och trollerishower – Musik i Revy-licens

Stims Livemusiklicens, vad omfattar den?

Livemusiklicensen omfattar framförande av musik live inför publik och är indelad i tre olika kategorier:

Entrébelagd livemusik - endagsbiljett

Entrébelagd livemusik - flerdagarsbiljett

Entréfri livemusik - endags- eller flerdagarsevenemang

Skaffa en livemusiklicens här.

Här hittar du priser & villkor för livemusik

Stims Musik i Teater-licens, vad omfattar den?

Teaterlicensen omfattar användning av bakgrundsmusik i teaterpjäser och användning av musik före pjäsens början, vid pauser, mellan akter och efter pjäsens slut. Ibland används i dessa sammanhang begreppet ”inlagemusik” som betyder inspelad existerande musik, dvs Stims repertoar, som tillfälligt används i en specifik dramatisk föreställning. Inlagemusikens uppgift är att skapa effekter eller förstärka en känsla eller stämning i pjäsen. Musiken måste inte vara inspelad utan kan framföras live.

Teaterlicensen omfattar även musikanvändning i stand-up produktioner och föreläsningar.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur musiken används eftersom det finns en gräns för vad Stim kan lämna licens för. Om musiken t.ex. är ett bärande inslag i en teaterföreställning eller koreografisk föreställning eller om det finns en handling som stöds av musiken kan man ibland behöva söka licens direkt hos rättighetshavaren (förlag och/eller upphovspersoner). Ta reda på om din föreställning/produktion med musik omfattas av en Stimlicens eller om du behöver söka tillstånd direkt hos rättighetshavare (upphovsperson och/eller förlag) här

Om du använder musik som är specialkomponerad till teaterpjäsen, så kallad beställningsmusik, ska du som producent avtala direkt med rättighetshavaren (dvs upphovspersonen eller förlaget).

Starta en Teaterlicens här.

Här hittar du priser & villkor för Teater.

Stims Musik i Revy-licens, vad omfattar den?

Revylicensen omfattar fristående musik- och sångnummer i revyer där sketcher och monologer blandas med musiken ofta utan att föreställningen har en tydlig handling. Stims revylicens kan också användas för studentspex och trollerishow mm.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur musiken används eftersom det finns en gräns för vad Stim kan lämna licens för. Om musiken t.ex. är ett bärande inslag i revyn kan man ibland behöva söka licens direkt hos rättighetshavaren (förlag och/eller upphovspersoner). Ta reda på om din revy omfattas av en Stimlicens eller om du behöver söka tillstånd direkt hos rättighetshavare (upphovsperson och/eller förlag) här.

Det är vanligt att vilja sätta ny text till befintliga verk/låtar i en revy. Kom ihåg att söka tillstånd direkt med rättighetshavare (förlag och/eller upphovspersoner) för text- och musikbearbetningar, det omfattas inte av Stims licens.

Starta en Revylicens här.

Här hittar du priser & villkor för Revylicensen.

 

Vanliga frågor och svar om musik i scenkonst

Stora och små rättigheter, vad innebär det?

Vad händer när en liveföreställning överförs till media eller online?