För dig som har haft evenemang med livemusik
På denna sida kan du läsa mer om hur du redovisar underlag till Stim efter ett livemusikevenemang. Dina underlag är viktiga för att vi snabbt ska kunna fördela rätt ersättning till låtskrivarna.
Vem ska redovisa fakturaunderlag till Stim?
Den som är ansvarig anordnare. Med ansvarig anordnare avses i första hand den som har tillstånd enligt ordningslagen eller har tillstånd för försäljning av livsmedel eller alkohol på platsen, alternativt den i vars kassabok biljettintäkter redovisas. Om ansvarig anordnare inte redovisar/betalar kan lokalinnehavaren komma att betraktas som ansvarig. Vi kommer att meddela dig via e-post (eller brev om vi saknar din mailadress) när det är dags att redovisa.
Hur loggar jag in?
Du redovisar dina uppgifter genom att logga in på Mina Sidor. Klicka här om du har glömt användarnamn eller lösenord. Om du saknar inloggningsuppgifter kontakta kundservice. Vår redovisningstjänst fungerar bäst om du använder Chrome som webbläsare.
Vad ska redovisas?
Fakturaunderlag för ”senaste perioden”
Om ni anordnat några evenemang som ägt rum under ”period att redovisa för” ska ni redovisa dessa. Om ni inte har haft några evenemang under perioden så klicka på ”inget att redovisa”.
Fakturaunderlag för ”äldre oredovisade evenemang”
Om Stim visar evenemang för tiden före ”period att redovisa för” är det äldre evenemang som Stim saknar redovisning/betalning för. V g redovisa eller avvisa dem.
Bekräfta eller avvisa framtida evenemang
Om Stim visar evenemang som ännu inte ägt rum vill vi att du bekräftar eller avvisar dem.
Om du tror att evenemanget ska redovisas av någon kollega till dig som ansvarar för annan verksamhet inom samma organisation så låt evenemanget ligga kvar så att denne kan redovisa.
Redovisa uthyrningar
Om ni har egen lokal som hyrts/lånats ut för musikevenemang ska du lämna uppgifter om sådana tillfällen.
Hur redovisar man?
Evenemang som ni ansvarar för ska redovisas med uppgift om datum, spelplats, namn på medverkande artister/band, antal betalande för varje biljettpris (exkl eventuell moms) samt uppgift om antal gratisbesökare.
Vid entréfria evenemang med flera artister har du möjlighet att välja mellan två olika sätt att redovisa fakturaunderlaget (du kan välja vilket som passar er bäst):
Alt 1: Redovisa varje musikframträdande som ett separat evenemang – uppge då artistens/gruppens namn för varje framträdande med ungefär hur många ”aktiva lyssnare” det var.
Alt 2: Redovisa evenemanget som ett sammanhållet evenemang med flera medverkande artister – då räknar du upp alla artisterna (soloartister, band, musikkårer etc) som framträtt under dagen och uppger det totala antalet besökare för hela evenemanget.
Att redovisa evenemang med stor andel fri musik eller enbart fri musik
För att Stim ska kunna reducera avgiften för ett evenemang med hänvisning till att stora delar av den framförda repertoaren utgörs av fri musik eller om det skulle vara aktuellt att helt befria ett evenemang från Stim-avgift (sker vid enbart fri musik) så bifoga information om framförd repertoar vid redovisningstillfället.
Rapportera repertoar eller låtlista "setlist"
Anledningen till att ni som anordnare betalar för musiklicens är att Stim ska kunna betala ut ersättning till de som skapat text och musik. För att kunna göra detta behöver Stim också information om vilka låtar/verk som framförts;
Om ni haft konstmusikkonsert
(symfoniorkester, kammarmusik eller elektronisk musik) ansvarar ni som anordnare för att Stim får programblad/förteckning över vilka musikverk som framförts. Bifoga detta när ni redovisar fakturaunderlaget.
Om ni haft en utländsk artist
(oavsett musikgenre) ansvarar ni som anordnare för att rapportera till Stim. Se till att få låtlista ifylld av artisten och bifoga den när ni redovisar fakturaunderlaget.
När svenska artister framför ”populärmusik”
(t ex pop, jazz, visor, dansband och musikkårer) är det enklast för alla inblandade om artisterna själva rapporterar repertoaren till Stim. När ni som anordnare engagerar artister/band till era evenemang så v g tydliggör rapporteringsansvaret i ert skriftliga eller muntliga kontrakt med artisten eller deras företrädare.
Om ni som anordnare själva vill rapportera framförd repertoar (=låtlista) går det bra att göra det i samband med att ni redovisar fakturaunderlaget. I annat fall meddela oss gärna mailadress till artisten/bandet så att vi lättare kan påminna artisten om låtlistan.
Läs mer om redovisning och se instruktionsfilmer på denna sida.