5 frågor och svar om Stims stämma

En gång om året bjuder Stim in till stämma för alla medlemmar med rösträtt och snart är det dags igen. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om stämman.

 

1. Varför håller Stim en stämma?

Stim är en medlemsorganisation och en ekonomisk förening utan vinstintresse. För att ge medlemmarna chans att utöva inflytande över föreningen håller Stim en gång om året en föreningsstämma, även kallad medlemsstämma.

2. Vad gör man på stämman?

På stämman tar man beslut utifrån de förslag som kommit in från medlemmarna. Förslagen kallas för motioner och ska skrivas och skickas in i god tid innan stämman. Stims styrelse kan också skriva förslag, men då kallas de propositioner. På årsstämman tar de närvarande medlemmarna beslut om de motioner och propositioner som kommit in.

Det finns också sedan några år tillbaka ett EU-direktiv i en svensk lag som säger att upphovsrättsorganisationer som Stim måste låta sina stämmor utse styrelsens ledamöter. Därför väljer stämman även den styrelse som ska leda Stim och den valberedning som ska ta fram lämpliga kandidater till styrelsen. Styrelsens främsta uppgift är att tillvarata medlemmarnas och de anslutnas intressen.

På årsstämman brukar man också besluta om arvoden till Stims styrelse, valberedning, nämnder och kommittéer samt fastställa bokslut och den insynsrapport Stim numera tar fram årligen.

3. Vilken typ av frågor beslutas det om på stämman?

Alla typer av frågor som berör verksamheten. En het potatis bland medlemmarna har till exempel varit den så kallade analogifördelningen av pengar som tillämpas för bakgrundsmusik, och som innebär att fördelningen av intäkten baseras på information från närliggande musikområden (eller låtlistor från musikkällor som Stims kunder använder). Modellen används av Stim, såväl som andra upphovsrättssällskap, för att underlätta och minska administrationskostnaderna men har kritiserats av vissa medlemmar.

En annan fråga som varit uppe på tapeten är finansieringen av Stims kulturpolitiska verksamhet där man 2017 tog beslut om att inrätta NäMMU, nämnden för främjande av musikalisk mångfald och upphovsrätt.

4. Får man bara bestämma saker en gång om året?

Självklart kan det dyka upp viktiga frågor under året som inte kan vänta till nästa årsstämma. Då finns möjligheten att kalla till en extra föreningsstämma för att ta beslut. Det har Stim gjort vid några tillfällen, senast i oktober 2017 gällande förslag om en särskild granskning av Stims förvaltning för bland annat ”bakgrundsmusik utan rapportering”, där just analogifördelning används. I juni 2015 hölls också en extrastämma som fastslog ändringar i stadgar och fördelningsregler för organisationen.

5. Hur deltar jag?

Du kan göra din röst hörd på Stims stämma antingen genom att:

  • delta på stämman (som i år är digital och sker på distans)
  • ge en fullmakt till en annan Stim-medlem som blir ditt ombud och röstar i ditt namn