Opinion17 augusti 2022
Går det att vinna ett val utan att använda sig av musik? Hittills har ingen testat. För att förstärka ett budskap och sätta rätt stämning kan ingenting ersätta rätt låt vid rätt tillfälle. Men hur gör man som politiskt parti för att använda sig av musik på rätt sätt, och hur ser man till att man inte hamnar snett juridiskt? Stims chefsjurist Lina Heyman reder ut läget. 

Får all musik användas i politiska sammanhang?

– Nej är det korta svaret. De som skapat och äger musiken har rätt att bestämma över hur den används och därför bör politiska partier fråga om lov innan de använder musik i politiska sammanhang.

Vad ska ett politiskt parti tänka på rent praktiskt då?

– Det är bra att vara ute i god tid. Det är ofta flera personer som varit med och skapat en låt och det kan ta tid att komma i kontakt med alla och få deras godkännande.

– Behöver du hjälp att ta reda på vem som står bakom en viss låt, kontakta Stim på [email protected] så kan vi hjälpa dig vidare med kontaktuppgifter. Många gånger är det ett förlag som förvaltar rättigheterna och då pratar man med förlaget, i andra fall finns inget förlag inblandat och då behöver man prata direkt med upphovspersonerna.

– Det är skillnad på vilka som skrivit musiken och vilka som spelat in musiken. Vill du använda dig av en särskild inspelning ska du kontakta det musikbolag som spelat in låten.

Mer om upphovsrätten

Upphovsrätten är utformad så att upphovspersonen, till exempel författare eller kompositör, har ägande- och ensamrätt till sina verk. Här finns det två olika delar av upphovsrätten som partier måste ha koll på: den ekonomiska och den ideella.

Den ekonomiska rätten innebär att när en låt används på valupptakter, stämmor, torgmöten, i sociala medier, i valfilmer eller på annat sätt så har upphovspersonen rätt att få betalt. Ersättningen hanteras oftast genom licenser med Stim och SAMI. Anordnar du ett politiskt event via t ex en konferensanläggning? Kolla med anläggningen så att det finns licens för musiken.

Den ideella rätten betyder i korthet att upphovspersonen ska namnges i samband med att verket används, och att verket inte får ändras eller användas på ett sätt som för upphovspersonen är kränkande. Det är ofta den ideella rätten som blir särskilt viktig när musik används inom politiken. Ideella rätten skyddar nämligen upphovspersonen från kränkande användning, och vad som är kränkande är såklart särskilt viktigt att vara noggrann med i politiska sammanhang. Det är därför klokt att alltid fråga om lov innan musik används i politiska sammanhang. Det finns som bekant gott om exempel när man glömt bort detta. Om man ordnat en musiklicens och även fått godkänt av de som står bakom musiken, då är det bara köra på. Den här grundregeln gäller oavsett om det är ett torgmöte, klipp på Youtube eller något annat.

Tags