De för vidare arvet efter legenden Denniz Pop
Han grundade 90-talets hetaste hitfabrik Cheiron och förde svensk popmusik ut i världen. I år är det 22 år sedan Dag ”Denniz Pop” Volle dog i cancer endast 35 år gammal. Han var en av våra mest framgångsrika låtskrivare och producenter som med sin mytomspunna studio på Fridhemsplan i Stockholm fick världens blickar att riktas mot Sverige. För under 90-talet kom flera stora popstjärnor till Cherion för att jobba med Denniz Pop, och senare också Max Martin, och i studion skapades världshits till artister som Ace of Base, Britney Spears, Robyn och Backstreet Boys.
Denniz Pop, som kallades Dagge av dem som kände honom, lade grunden till det svenska popundret. Han bidrog till att den svenska musikexporten återigen tog fart, och för att föra vidare hans arv skapade hans familj, vänner och kollegor i branschen en välgörenhetsstiftelse. Syftet var att stötta nya talanger med potential att nå en internationell musikkarriär och samtidigt samla in pengar till cancerforskning. Sedan 2013 delar de ut priset Denniz Pop Awards till aspirerande låtskrivare, producenter och artister.
– Vi startade det här priset för att minnas Dagge, det han gjorde för oss och för branschen. Cheiron-studion var en slags modern Motown-kopia. Det var en fantastisk tid, både lekfullt och professionellt, och det var alltid fokus på musiken och låtarna. Det är ett arv vi vill föra vidare, berättar Jacob Schulze, som är juryordförande och en av grundarna till priset.
Finalisterna i Denniz Pop Awards 2020 är nu klara. Och bland de tusentals bidrag som kommit in är Elvira Anderfjärd, Kerstin Ljungström och Alexander Tidebrink några av de utvalda som nu är nominerade i kategorin Årets rookie låtskrivare/producent. I början av september träffade de varandra och juryordförande Jacob Schulze för ett samtal om priset. Han är precis som dem låtskrivare och producent och jobbade i början av sin karriär med Denniz Pop på Cherion.
Det är eftermiddag när de ses på Stim Music Room på Södermalm, i Stockholm.
Hur känns det att ha blivit nominerad till Denniz Pop Awards?
– Jag skickade in mitt bidrag 15 minuter innan anmälningen stängde i juni, och för några veckor sedan fick jag veta att jag hade blivit nominerad av en bekant som cyklade förbi mig på stan. Jag kollade min mejl och började gråta när jag såg att det var sant. Det känns jätteroligt, jag är väldigt glad, säger Kerstin Ljungström.
Hon är 24 år, producent, låtskrivare och musiker. Hon jobbar nära artister som Salem Al Fakir och Vincent Pontare och blev upptäckt av Universal Music Publishing under utbildningen på Musikmakarna i Örnsköldsvik.
– Det känns stort, Denniz Pop är ju en legend. Jag minns första gången jag hörde Leila K:s ”Electric” – det var en utomjordisk upplevelse, helt fantastiskt. Och när jag var liten sjöng vi Robyns låtar i kören. Det var innan jag själv hade börjat göra musik och jag minns att jag var väldigt fascinerad av hantverket. Jag ville veta hur man gjorde.
Låtskrivaren och producenten Elvira Anderfjärd, som är signad av MXM Music, har också studerat på Musikmakarna. Hon är bara 21 år men har redan hunnit arbeta med artister som Tove Lo och varit med och producerat Katy Perrys senaste singel ”What Makes A Woman”.
– Jag blev chockad när jag fick höra av jag hade blivit nominerad. Det är en ära och känns förstås jättekul.
Vad finns det för utmaningar med att vara en ung låtskrivare i dag?
– Jag skulle säga att den största utmaningen ligger hos en själv. Man måste våga tro på det man gör för att orka fortsätta att sträva efter att få göra det man drömmer om, säger Elvira.
Kerstin håller med:
– Tiden är också en stor utmaning. Att verkligen få möjlighet att satsa helhjärtat på musiken. Men det fick jag på Musikmakarna, det var otroligt lyxigt att få plugga och göra musik på heltid, säger hon.
Den tredje som nominerats i kategorin är den är 26-årige låtskrivaren Alexander Tidebrink som gör musik under pseudonymen A7S. Han är sedan 2015 kontrakterad till Universal Music Publishing och har bland annat fått stor internationell framgång med låten ”Breaking me”. Musikkarriären startade i pojkrummet i Ulricehamn då han som 16-åring började göra covers.
– Jag skrev till några artister och frågade om de ville göra en låt. Jag tänkte inte så mycket, men jag hade bondtur för de tre första låtarna som jag släppte sålde platina, berättar han.
Alexander har nyligen släppt en låt med rapparen Lil Baby och så snart det är möjligt att resa till Storbritannien igen ska han åka dit för att jobba med musikproducenten Steve Mac som han alltid har sett upp till.
– Det är en stor ära att bli nominerad i Denniz Pop Awards. Det är ett erkännande, en stämpel på att man gör något bra. Och man får ett extra driv att fortsätta med det man gör.
Det är en tydlig kvinnlig dominans bland årets finalister i Denniz Pop Awards. Vad karaktäriserar svenskt låtskrivande i dag?
– Det är framför allt tydligt att det finns sjukt mycket duktiga tjejer. Jag skulle också säga att svenskt låtskrivande har en mycket hög lägsta nivå. Bidragen är väldigt bra om man jämför internationellt. Man ser också att genrer börjar sprida sig och att allt fler vågar ta ut svängarna, vilket jag tror är viktigt, säger Jacob Schulze.
Uppdatering: Efter artikelns publicering utsågs Elvira Anderfjärd till vinnare i kategorin. Stort grattis!
Text: Linda Fritiofsson
Foto: Christian Gustavsson
Nominerade till Årets rookie låtskrivare/producent 2020
Elvira Anderfjärd
Antal registrerade verk: 13 stycken
Lyssna på Spotify
Kerstin Ljungström
Antal registrerade verk: 36 stycken
Lyssna på Spotify
Alexander Tidebrink
Antal registrerade verk på Stim: 70 stycken
Lyssna på Spotify
Se alla nominerade (och vinnare) i alla kategorier på Denniz Pop Awards hemsida