Svenska musikskapare tar ställning
På grund av ett kryphål i EU-lagstiftningen får upphovspersoner för lite ersättning när upphovsrättsskyddat material spelas på plattformar online.
Stim driver tillsammans med våra systerorganisationer en namninsamling för att uppmärksamma politiker på problemet. Sverige är det land som har flest underskrifter på listan och vi frågade några av de som skrivit under om varför detta är en så viktig fråga just nu.
Missa inte heller debattartikeln där 118 musikskapare uttalar sig i frågan.
Läs gärna vår längre artikel om "Transfer of Value" där vi fördjupar diskussionen ytterligare.
”Det är uppenbart att för lite av musikens värde går tillbaka till musikskaparna – detta behöver åtgärdas omgående”
Johan Söderqvist
"En musikapp utan musik är bara en app. Jag hoppas att politikerna och alla andra som har möjlighet att påverka inser det. Nu när glädjen över själva tekniken att sprida musik börjar lägga sig så hoppas jag att alla förstår att vi som har till yrke att skriva och producera själva musiken måste kunna få fortsätta att leva av det. Om du bryr dig om framtida generationers låtskrivare och artister och om mångfacetterad musik, gör oss rättvisa nu.”
Eva Dahlgren, @evgud
”Upphovsrätten är helt central för att kunna leva som musikskapare. Det är bra att politikerna nu förhoppningsvis ändrar lagen så att den passar ett digitalt samhälle.”
Sandro Cavazza, @sandrocavazza
"Det är dags att internetgiganterna tar sitt ansvar och ger en skälig ersättning till musikskaparna. De kan inte hävda att de bara är tekniska mellanhänder, när det är tydligt att deras vinster är beroende av arbetet från musikskaparna."
Märta Grauers, @mettemarit
"För mig som låtskrivare och musikskapare är det viktigt att vi uppdaterar lagar så de är anpassade för en modern teknik och ett digitalt samhälle. Vi måste säkerställa att de som skapar innehåll kan leva på det hårda arbetet som man lägger ner, och inte låta teknikföretag diktera villkoren för musikbranschen och gömma sig bakom gamla lagar och regleringar. Vi måste lösa problemet med transfer of value."
Chris Wahle, @chriswahle
Vad kan jag som musikskapare göra?
- Vill du hjälpa till i kampen för en långsiktigt hållbar musikbransch kan du börja med att dela den här texten, eller egenskapat innehåll, i sociala medier. Använd gärna #transferofvalue
- Du kan också skriva under namninsamlingen från Gesac (Stims europeiska paraplyorganisation).
- Våra beslutsfattare behöver höra vår röst och våra berättelser, så ta gärna kontakt med en politiker och berätta om din situation och det orimliga i att tjänster enbart inriktade på streaming av musik måste betala pengar till musikskaparna, medan plattformar med användaruppladdat material kan undvika att göra det. Vill du ha hjälp att komma i kontakt med politiker, eller har andra idéer hur du kan bidra, så tveka inte att kontakta oss på [email protected]
Om namninsamligen:
Musikskapare från hela Europa tar nu ställning för ett nytt EU-förslag som ska skapa bättre villkor för de som skapar musik. Digitala plattformar där användarna själva laddar upp material kan idag dra nytta av din musik utan att du får rättvis ersättning. Det kan de göra på grund av ett kryphål i EU-lagstiftningen som missgynnar musikskapare, men det finns idag ett nytt EU-förslag för att komma tillrätta med problemet. Musikskapare från hela Europa höjer därför rösten just nu för att visa för politikerna i Europa hur viktigt det är att lagförslaget blir verklighet. Sverige är det land i Europa där flest musikskapare har skrivit under, hela 4 000 personer har visat sitt stöd i vårt land. Totalt i Europa har fler än 30 000 personer skrivit under.
Läs mer på www.makeinternetfair.eu eller stim.se/tov