Hur fungerar Stim?
Stims huvudsakliga uppdrag är att se till att musikskapare får ersättning för sin musik. När till exempel en radiostation spelar musik rapporterar den vad som har spelats till Stim – på så sätt får vi information om vad som har spelats, vilken tid låtarna spelades och vem som har spelat dem. På samma sätt rapporterar band, artister och orkestrar som framför livemusik sin musikanvändning.
Den som vill spela musik offentligt i sin verksamhet, skriver ett avtal genom Stim för att musikskaparna och musikförlagen ska få ersättning när deras verk spelas. Hur mycket musikanvändaren får betala för musiken beräknas utifrån hur mycket musiken används, hur stor deras verksamhet är och vilken typ av verksamhet de har. Bakgrundsmusik i en frisersalong är därför billigare än om musiken spelas på en konsert. Läs gärna mer på hemsidan om hur du går med i Stim som musikskapare, hur Stims organisation ser ut, hur vi hanterar utbetalningar, musiklicenser och mycket annat.
Opinion
- 17 oktober 2022
Upphovsrätten tar plats i grundskolan
Upphovsrätten är helt central för musikskapares rätt att få betalt och att möjliggöra smidig musiklyssning. Därför är det positivt att skolverket har uppdaterat kursplanerna för grundskolan och låtit upphovsrätten ta plats. - 29 augusti 2022
Ny lagstiftning för modern privatkopiering
Politiken står inför ett viktigt arbete för att skapa ett modernt och hållbart system för privatkopiering som ger kulturskaparna rimliga ersättningar.