Nyhet4 oktober 2024
Ana Diaz ”Starkare”, Olle Ljungströms ”En apa som liknar dig” och Magnus Ugglas ”Astrologen”. Det är några av de låtar som tolkats i ”Så mycket bättre” i TV4 och fullkomligt exploderat. Stim presenterar nu listan över de 15 låtar som ökat mest i ny skrud.

I 15 år har tv-programmet Så mycket bättre samlat svenska artister och låtskrivare på pensionat Grå Gåsen på Gotland för att tolka varandras låtar. Varje år är det också ett antal tolkningar som får egna vingar och når en ny publik.

Stim har genom en djupdykning i sin unika musikdata identifierat de 15 låtar som ökat mest i antal spelningar efter att ha tolkats i programmet. “Så mycket bättre”-effekten visar sig i alla kanaler där vi lyssnar på musik – i radio, Spotify, tv, Youtube. Programmet har dessutom en långvarig inverkan då antalet spelningar fortsätter att hålla sig på höga nivåer i flera år efteråt.

Flera låtskrivare har även lyckats få med fler än en låt på listan, bland annat Magnus Uggla och Olle Ljungström. Man kan också se att vissa artister lyckas sätta “the golden touch” på flera låtar – både Miriam Bryant och Darin har med tre låtar var.

– Det är fascinerande att se vilken påverkan “Så mycket bättre” har på musiklyssnandet. Genom att föra samman olika generationers musikskapare och deras verk skapas en unik möjlighet för låtarna att nå en ny publik. Och när musiken får nytt liv, ger det dessutom nya Stimpengar till upphovspersonerna som kan fortsätta skriva fantastisk musik, säger Robert Gehring, Head of Members på Stim.