Förslag till styrelse, valberedning och NäMMU inför stämman 2022

Med kallelsen till stämman följer Stims valberednings förslag till beslut om ledamöter och suppleanter till Stims styrelse och Stims nämnd för främjande av musikalisk mångfald och upphovsrätt (NäMMU), ledamöter till Stims valberedning samt föreningsrevisor och revisorssuppleant. Här nedan presenteras de nominerade kort.

Styrelse

Styrelse

Johan Blixt, aktivt verksam i FST

Ledamot (2 år)

Kompositör, ljuddesigner och ljudtekniker som jobbar med egna projekt och på teater. Andre viceordförande i FST:s styrelse och ordförande för Samtida Musik sedan 2018. Tidigare aktiv inom Sound of Stockholms programgrupp, Kungl. Musikhögskolans Studentkår, Stockholms studentkårers centralorganisation och KMH:s styrelse.

Ylva Fred, aktivt verksam i FST

Ledamot (2 år) om beslut om stadgeändring antas

Förste suppleant (1 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Frilansande tonsättare inom modern konstmusik, verksam i Sverige och internationellt. Bakgrund som stråkmusiker och vokalist, och utbildad i komposition vid Gotlands Tonsättarskola och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. För närvarande vice ordförande i FST (Föreningen Svenska Tonsättare) och styrelsemedlem i konsertföreningen Samtida Musik.

Anders Wollbeck, aktivt verksam i Skap
Ledamot (2 år)

Låtskrivare och producent från Stockholm. Har arbetat inom en rad olika genrer som pop, klubb, rock, metal, filmmusik, k-pop och elektronica och har skrivit och producerat en rad internationella hits. Bakgrund inom IT, marknadsföring och kommunikation och drev egen reklambyrå under många år. Medgrundare av skivbolaget Stockholm Records. Styrelseuppdrag inom Skap, Stim, Export Music Sweden (ordförande) och ELRC/ICE.

Ayesha Quraishi, aktivt verksam i Skap

Ledamot (2 år) om beslut om stadgeändring antas

Förste suppleant (1 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Ayesha Quraishi började sin karriär på konstmusikscenen där hon bland annat arbetat med Gunilla Von Bahr och Primal Music, som producerade en 140-mannaorkesterperformance tillsammans med Ayesha som låtskrivare, kompositör och artist. Efter en kritikerrosad professionell artistkarriär med nomineringar som årets hiphop album och årets kvinnliga artist på P3 Guldgalan har hon skrivit filmmusik till Mia Engbergs film och teaterföreställningar. Som musikproducent utforskar hon indiska och afrikanska notsystem och paketerar dem i popformat. Hon är en prisad artist, regissör och talare som även arbetar som en multidisciplinär konstnärlig ledare över flera industrier. Med hennes inkluderingsexpertis har hon varit engagerad i flera kulturinstitutioner med ledande roller och erhållit regerings tillsatta poster inom kultursektor.

Kerstin Mangert, aktivt verksam i Musikförläggarna
Ledamot (2 år)

Delägare och Managing Director i Arctic Rights Management AS. Styrelseordförande i Musikförläggarna, styrelseledamot i Stims ICE-bolag, styrelseledamot i Musiksverige, Stim-representant vid NCB:s Generalförsamling och Musikförläggarnas representant vid Bonus Copyright Access stämma. Tidigare bland annat ekonomichef och fördelnings-/utvecklingschef på Stim.

Filiz Erat Edhlund, aktivt verksam i Musikförläggarna
Ledamot (2 år) om beslut om stadgeändring antas

Ledamot (1 år) om beslut om stadgeändring inte antas

VD Gehrmans Musikförlag (inklusive Notpoolen och Notfabriken). Styrelseledamot och vice ordförande i Musikförläggarna. Styrelseledamot i Bonus Copyright Access. Tidigare flertalet ledande chefsbefattningar på ICE.

Lars Karlsson, aktivt verksam i Musikförläggarna
Ledamot (1 år) om beslut om stadgeändring antas

VD på Warner Chappell Music Scandinavia (inkluderar VD-rollen för WCM:s separata bolag i Norge, Danmark och Finland) sedan 2007, samt VD för Warner Chappell Germany (inkluderar VD-rollen för WCM:s separata bolag i Österrike och Schweiz) sedan 2011. Styrelseledamot i Musikförläggarna. Tidigare styrelseledamot i NCB och ICMP.

Linda Portnoff, oberoende
Ledamot (2 år)

Grundare av och VD för musikbörsen Riteband samt tidigare VD på Musiksverige. Ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm som forskat om förändringar i musiklandskapet sedan 2000-talet. TEDx-talare, internationell föredragshållare och författare. Styrelseuppdrag inom områdena musikproduktion, musikutbildning, kommunikation och fundraising för ideella organisationer.

Eric Sjöström, oberoende
Ledamot (2 år) om beslut om stadgeändring antas

Förste suppleant (2 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Konsult, utredare och styrelseledamot i kultursektorn, med fokus på organisations- och verksamhetsutveckling. Aktuella styrelseuppdrag: Svenska Filminstitutet, Stockholms kvinnohistoriskas museum, Stiftelsen El Sistema Sverige m.fl., tidigare bl.a. Dramaten, Kungl. Musikhögskolan, Astrid Lindgrens Näs, Sveriges Körförbund och Folkets Bio. Bakgrund som VD för Folkoperan och chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm och i grunden marknadsförare inom kulturområdet.

Johan Svensson, aktivt verksam i FST

Andre suppleant (2 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Johan Svensson är en tonsättare som är aktiv inom både den akustiska och den elektroniska musiken. Svensson har stor erfarenhet av festival- och konsertproduktion och har bland annat varit konstnärlig ledare för Kalvfestivalen och ensemblen Mimitabu. Han har dessutom varit inblandad i många pedagogiska konst-/musikprojekt, har undervisat i elektronisk musik på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt är ledamot i styrelsen för FST (Föreningen Svenska Tonsättare).

Amber Watts, aktivt verksam i Skap

Andre suppleant (2 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Amber Rose Watts har jobbat som låtskrivare, producent, vokalist och DJ i snart 10 år. Hon har suttit i Skaps styrelse sedan 2019 och har ett brinnande intresse för musikens värde och jämställt skapande. Detta genom en bakgrund som projektledare och workshopledare för organisationer som Upfront Producer Network och Popkollos ”Vem Kan Bli Producent”.

Atena Banisaid, aktivt verksam i Musikförläggarna

Andre suppleant (2 år) om beslut om stadgeändring inte antas

Senior A&R på Sony Music Publishing som har 10 år i musikbranschen på skivbolag, management och förlag. Hon sjösatte AWAL i Skandinavien 2017 och var en av ”20 under 30” året 2020. Hon har startat upp mentorskapsprogrammet ”Sony x musikmakarna” samt ”HER SONGS FOR HIM”.

NäMMU (Stims nämnd för främjande av musikalisk mångfald och upphovsrätt)

Rasmus Lindvall, aktivt verksam i Skap
Ordinarie ledamot (2 år)

Rasmus ”Raz” Lindvall, entreprenör, låtskrivare, producent, artist och dj. Gymnasieekonom och viss juridisk utbildning. Ena halvan i artist- och producentduon RobnRaz. Driver sedan 1992 musikbolaget GSF, Golden Silver Fish Records AB, med underliggande förlag; GSF Publishing, GSF Songs och GSF Tracks. Har varit verksam i olika delar av musikbranschen under flera decennier. Tidigare även medgrundare och styrelseledamot i turnébolaget Siljemark Production AB. Verksam sedan 25 år i fastighetsbranschen som styrelseledamot i fastighetsbolaget/koncernen Solporten.

Kerstin Brunnberg, oberoende
Ordinarie ledamot (2 år)

Journalist. Ordförande i Kulturhuset Stadsteatern, ordförande i Expo. Ledamot i Migrationsverkets insynsråd.  Ledamot i Stiftelsen Bergmangårdarna. Tidigare programdirektör (P1, P2, P3, Ekot) Sveriges Radio, verkställande direktör i Sveriges Radio, överintendent ArkDes, ordförande i Statens Kulturråd, styrelseledamot i Göteborg universitet, styrelseledamot i Nordisk Kulturfond.

Katarina Henryson, aktivt verksam i Skap
Suppleant (2 år)

Sedan 1984 har hon arbetat i olika konstellationer och musikgenrer, från klassisk musik till jazz och soul. Hon är kanske mest välkänd för den breda allmänheten som en av originalmedlemmarna i den internationellt framgångsrika acappellagruppen The Real Group – med turnéer runt hela världen och ett 20-tal album. I eget namn har hon bland annat samarbetat med musiker och kompositörer som Roland Pöntinen och Svante Henryson.Hon lämnade The Real Group efter 32 år för sitt eget vokala konstnärskap, där hon utforskar rösten bortom genrer och stilar.Sedan 2016 arbetar Katarina Henryson bl a med uppföranden och utföranden som bäst kan beskrivas som performanceverk. Hon ger också workshops, föreläsningar och konserter. Katarina Henryson verkar också för den vokala utvecklingen och tillgängligheten som styrelsemedlem i The Real Group Academy, Eric Ericsson International Choral Centre samt för upphovsrättsfrågor inom SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation)

Sara Norell, oberoende
Suppleant (2 år)

Verksam på Systembolaget som avdelningsdirektör för Sortiment, Inköp & Varuförsörjning. Styrelseuppdrag i både större och mindre sammanhang – medlemsorganisationer i såväl vinstdrivande branscher som i föreningslivet. Suppleant i NäMMU sedan 2017. Bred musikkonsument med livslångt fritidsmusicerande som framförallt körsångare.

Föreningsrevisor och revisorssuppleant

Ragnar Grippe
Kompositör med erfarenhet från dans, film, instrumental och elektronisk musik. Tidigare ordförande för STIM:s stipendiekommitté och valberedningen i SKAP. Tidigare representant för SKAP/FST i FFACE samt för Musikförläggarna i Internationella förläggarföreningen. Lång erfarenhet av upphovsrättsfrågor samt musikbranschens villkor och utmaningar.

Hans Gefors
Verksam som tonsättare av främst av opera och vokalverk. Professor emeritus i komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Doktor och docent i konstnärlig forskning på musikdramaturgi vid Lunds universitet. Tidigare ledamot i FST:s, STIM:s, Kulturrådets och KMA:s styrelser.

Valberedning

Erik Peters, aktivt verksam i FST

Ledamot (1 år)
Frilansar som tonsättare och undervisar i komposition på Gotlands Tonsättarskola. Tidigare vice ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare och ledamot i Stims styrelse, med god kännedom om den kompetens som behövs i Stims olika organ.

Elise Einarsdotter, aktivt verksam i Skap
Ledamot (1 år)

Pianist och kompositör, verksam i Sverige och internationellt, med gränsöverskridande uppdrag inom jazz, klassisk, folk, teater- och körmusik. Mångårig erfarenhet av styrelseuppdrag (bland annat Skap: 2007–2020, Stim: 2008–2016, Svensk Musik: 2014–2021). Ordförande för Musikcentrum Riks sedan 2021.

Rebecca Edwards, aktivt verksam i Musikförläggarna
Ledamot (1 år)

Över 20 års erfarenhet av förlagsbranschens olika arbetsområden. Head of Film & TV Licensing på Universal Music Publishing Nordic samt representant i NCB:s arbetsgrupp LiMa-gruppen som diskuterar och utvärderar olika licensfrågor inom Norden.

Elisabeth Kreivi, oberoende
Ledamot (1 år)

Driver sedan 30 år tillbaka konsultföretag inom management, ekonomi och skatterådgivning. Ett flertal av klienterna genom åren är verksamma inom musikbranschen, bl.a. Skap, Stim, Polar Music Prize och Swedish Music Hall of Fame. Uppdragen för Stim har varit att stärka ekonomiavdelningen vid bildandet av bolagen ICE och CEE och att bistå Stims valberedning i deras arvodesarbete.

Jan Sandred, oberoende
Ledamot (1 år)

Programledare och områdesansvarig för konst- och kulturföretag på Vinnova. Gästforskare inom media vid Stanford University i USA. Expert inom “Culture, Creativity and Inclusive Society” i Horizon Europe och genomförandearbetet med DSM-direktivet i Sverige. Aktiv sedan mitten på 1980-talet inom domkyrkomusiken i Uppsala och Körcentrum Uppsala Universitet.