Så streamar du musik på nätet och ser till att låtskrivarna får betalt
Direktsända yogapass, onlinefestivaler och streamade konserter från vardagsrum. Många söker nya kreativa vägar att nå ut till kunder och publik med sin verksamhet och musik, vilket är fantastiskt. Vi på Stim gör vad vi kan för att underlätta för dig som vill använda musik på nätet samtidigt som vi värnar om att våra medlemmar – musikskaparna – fortfarande får den ersättning de har rätt till.
Så här livesänder (eller streamar) du på nätet och ser till att låtskrivarna får betalt
Alternativ 1. Om du väljer att streama på en digtal plattform, välj helst en som har avtal med Stim. Det är företaget som äger plattformen som ska betala licens. Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok ochVevo t ex har Stim (genom ICE) förhandlat fram avtal med så att användare ska kunna streama eller sprida musik där utan att betala något extra samtidigt som låtskrivarna får den ersättning de har rätt till. Obs! vilken musikanvändning som är tillåten på plattformen styrs dock av plattformens användarvillkor.
Alternativ 2. Om du livesänder på din webbplats eller app behöver du skaffa en licens från Stim för att låtskrivarna ska få betalt. Välj enkelt ditt licenspaket i Stims shop. Det finns två licenser, en för gratisevenemang och en för dig som streamar bakom betalvägg.
Men om du är artist själv och ska streama - vad gäller då? Läs om hur det funkar för artister som livesänder på nätet.
Frågor och svar om streaming med musik
Är det någon skillnad i pris på att sända live gratis och att ta betalt av de som tittar?
Ja, om du exempelvis säljer biljetter till ett livesänt evenemang online eller om du säljer abonnemang och dylikt så gäller en annan prislista. I shoppen hittar du två olika paket: ett för gratisevenemang och ett för dig som streamar bakom betalvägg. OBS donationer i stil med "Swischa frivilligt bidrag" räknas inte som biljettförsäljning.
Kan jag låta klippet ligga kvar sedan på min webbplats?
Ja, s k "synkronisering" ingår i denna licens. För annan typ av användning kan du behöva teckna separat synkroniseringslicens. Synkroniseringslicens behövs aldrig för den som endast sänder sin egenkomponerade musik.
Behöver jag licens om jag direktsänder på Youtube och bäddar in det på vår webbplats?
Nej. Inbäddade klipp från Youtube behöver du ingen enskild licens för, musiken i klippet härleds och omfattas av de avtal som Stim redan har med Youtube genom ICE.
Facebook har stängt ned min livestream, vad beror det på?
Stim licensierar musikanvändningen på Facebook (via ICE) för att säkerställa att låtskrivare och kompositörer får betalt ner deras musik delas och sprids på plattformen. Stim begär inte att musikinnehåll ska tas ner. Vilken musikanvändning som är tillåten på plattformen styrs dock av Facebooks användarvillkor, vänd dig därför till Facebook (eller berörd plattform) om din stream stängs ned.
Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta Stim Kundservice.
Stort tack för att du fortsätter att spela musik, dela musik och rapportera in till Stim hur den används. Vi ser till att pengarna fördelas till musikskaparna.
Licenspaket för livestreaming hittar du i Stims shop.