Henrik Wikström är Stimansluten låtskrivare och producent, utbildad på musikhögskolan i Piteå. Han har skrivit över trettio bidrag till Melodifestivalen, tv-signaturer och mycket annat. Inklusive musik till reklamfilmer.
− I slutet av nittiotalet specialskrev jag en del musik för reklambyråer och produktionsbolag. Men några av dem ville hellre använda sig av produktionsmusik – det var enklare och billigare. Så jag bestämde mig för att testa.
Henrik fick kontakt med ett litet förlag, Match, som i dag är en del av Universal Publishing Production Music.
– Jag fick mina första beställningar från dem. Och det var ungefär samtidigt som jag höll på att etablera mig som låtskrivare. Så jag har hela tiden haft de båda födkrokarna parallellt.
Förlaget fixade allt det praktiska – registrering, verkanmälan till Stim etcetera – medan Henrik kunde koncentrera sig på att komponera.
– Till skillnad från när jag får ett beställningsuppdrag så har jag ingen specifik film att sätta musik till. Så jag får föreställa mig typen av produktion och stämningsläge, och sedan skapa något som fungerar så bra som möjligt. Och det är befriande kul.
Såpass kul att han i dag nästan aldrig gör några beställningsjobb.
– Här får jag utlopp för hela registret. Jag är klassiskt skolad och nu får jag till exempel utrymme att göra olika orkestrala arrangemang, inom alla genrer.
Som kompositör av produktionsmusik ansvarar man även för inspelningen – Henrik levererar färdiga filer digitalt till uppdragsgivaren.
– Det mesta spelar jag själv in på klaviatur och med samplers. Men om det finns en ordentlig budget kan jag ta in både levande musiker och sångare.
En av myterna om produktionsmusik är att den är instrumental. Men det stämmer inte alltid.
– På många av mina ljudfiler finns det ett sångspår. Det är dock inte alltid sången hörs när musiken väl används. Man levererar oftast två eller tre huvudmixar – med sång eller instrumentalt – så att kunden själv kan välja vad hon eller han vill använda. Numera levererar jag dessutom mixen uppdelad i så kallade stems, det vill säga tio olika ljudspår så att ljudläggarna själva kan forma mixen som de vill ha den.
Så går det att försörja sig på att komponera produktionsmusik?
– Det tar några år och kräver rätt stora volymer. Men det ger en jämnare och tryggare intäkt än övriga branschen, där det har blivit svårare att försörja sig som låtskrivare.
Konkurrensen har dock hårdnat inom produktionsmusiken, och flera nya förlag pressar priserna.
– Därför har Stim en oerhört viktig funktion i att kunna förhandla fram bra avtal. När ersättningarna upfront och för licensiering sjunker blir Stimpengarna ännu viktigare. Därför skulle jag aldrig sälja min musik till något av de företag som vill köpa loss rättigheterna – då skulle jag bli tvungen att jobba dygnet runt för att överleva.
Ålder: 52
Bor: Stockholm. Uppvuxen i Skellefteå.
Utbildning: Musikhögskolan i Piteå.
Yrke: Låtskrivare inom pop, rock, schlager, dansband och produktionsmusik. Har tidigare jobbat som pianolärare.
Fem filmer där Henriks musik används: Reklamfilm för Samsung Galaxy, låten Beautiful Day.
Trailer för tv-programmen X Factor och American Idol, låten Relentless.
Signatur till tv-programmet, Kändishoppet, låten har använts i tv-produktioner över hela världen.
Filmen Taken 2, låten Handyman.
Reklamfilm för Renault, filmmusiken.
Henriks favoriter:
Tre exempel – alla med sång – där produktionsmusiken har använts på ett smart sätt enligt Henrik.
Relentless. Där gifte sig musiken väldigt bra med reklamen, som var en ”bumper” för X-factor. Många hörde av
sig till Universal och frågade efter artisten.
Too Taboo är ett stycke som
den norska sångerskan Maria Haukaas Storeng sjöng in. Den har använts i många reklamfilmer och skapat reaktioner
på nätet.
Santa’s Coming Tonight användes i en reklamkampanj för det kanadensiska flygbolaget WestJet och har över 40 miljoner träffar på Youtube.
Stimfakta Henrik Wikström
Antal verk hos Stim: 858 (totalt, inkluderat olika versioner av låtar)
Första registrerade verk:
Besinning
Mest spelade verk:
Hope and Glory
Min kärlek
Brother Oh Brother