Frågor och svar om PKE
Här har vi samlat frågor och svar som rör privatkopieringsersättningen (PKE) som betalas ut från och med december 2024.
Vad är PKE?
I 12 § upphovsrättslagen, finns en inskränkning av upphovsrätten, som innebär att var och en får framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk för privat bruk (privatkopiering). Samtidigt ger lagen upphovspersoner rätt till ersättning för att deras verk kan kopieras på detta sätt, så kallad privatkopieringsersättning (PKE). Det är därför inte frågan om en licensintäkt för Stim, utan en ersättning som ska utgå till musikaliska verks upphovspersoner enligt lagkrav.
De som har rätt att kunna få PKE som samlats in i Sverige är upphovspersoner vars skyddade verk har sänts ut på radio eller tv eller givits ut på anordningar genom vilka de kan återges (t.ex. CD-skiva eller DVD).
Vem ska betala PKE och hur samlas den ersättningen in?
Enligt lagen (26k § 1 st) ska PKE betalas av alla som för den svenska marknaden yrkesmässigt importerar eller tillverkar produkter, vilka är särskilt ägnade att privatkopiera ljud och/eller rörlig bild med. De företagen representeras av branschorganisationen Elektronikbranschen. Det är Copyswede som inkasserar och samlar in all PKE inom Sverige, för Stim och 13 andra medlemsorganisationer som företräder kollektiv av upphovspersoner och utövande konstnärer. En del av den ersättning som Copyswede samlar in, får Stim som ersättning för varje kalenderårs privatkopiering av musikaliska verk i ljud och rörlig bild. Copyswede betalar även ut PKE för kopieringen av musik till musikorganisationerna SAMI och IFPI Sverige.
Hur betalar Stim ut PKE?
När Stim ska betala ut privatkopieringsersättning kan det inte ske på underlag som visar exakt vilka musikaliska verk som har kopierats. Det beror på att vad var och en privatkopierar är deras ensak och att privatkopieringsinskränkningen i upphovsrättslagen gör att upphovspersoner inte kan kontrollera hur deras verk kopieras. Därför behöver Stim använda sin branschkunskap för att identifiera vilka källor för kopiering av musikaliska verk, som det på goda grunder kan antas ha privatkopierats från.
När Stim har en välgrundad uppfattning om vilka källor som används för privatkopiering och till vilka sorts produkter, kan Stim identifiera representativa musikrapporteringsunderlag för musiken som kunnat kopieras från de källorna. Exempel på antaglig källa till privatkopiering av utsänt ljud, är musik i Sveriges Radio (SR) som Stim har rapportunderlag för och genom dem vet vilka verk som SR har sänt ut under ett visst år. När Stim på det sättet kan identifiera representativa underlag för musik som kunnat kopieras, kan de underlagen också användas som analogiunderlag för Stims direktutbetalning av PKE.
Enligt de svenska regelverken som gäller för PKE, ska Stim betala ut till upphovspersoner som är svenska medborgare eller fast bosatta i Sverige. Genom EU-medlemskapet ska även upphovspersoner som är medborgare i andra EU- eller EES-länder1 kunna få del av PKE insamlad i Sverige, vilket betyder att Stim ska betala ut till systersällskap i de länderna. När det gäller anslutna till systersällskap i övriga världen, krävs enligt svensk rätt att det finns en motsvarande ersättningsordning för privatkopiering inom det territoriet, som gör att svenska upphovspersoner kan få sådan ersättning därifrån. (Så kallat reciprocitetskrav.)
Varför kommer det extra mycket PKE-pengar i december 2024 och vad avser de?
ElektronikBranschen och Copyswede var länge inte överens om den PKE som ska betalas för bl.a. mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Frågan har därför har drivits i domstol under många år men nu har en överenskommelse nåtts och Copyswede har samlat in PKE-ersättningen för åren från 2009 och framåt. Dessutom finns insamlad PKE även för vissa andra “gamla” och “nya” produkter för åren 2021 och framåt som Stim ska betala ut nu.
Stim kommer att i utbetalningarna arbeta sig bakåt år för år. Detta kan verka ologiskt men beror på komplexiteten i att behandla äldre underlag. Stim kommer därför att börja betala ut PKE för 2017–2023 och därefter för varje år bakåt ner till 2009.
Inom respektive musikanvändningsområde (t ex radio eller tv) kommer de mest representativa underlagen för varje år att väljas. Utbetalningen bestäms alltså genom schabloner. Användningen av schabloner för beloppsallokering av PKE inom respektive musikanvändningsområde, ger en rak och enkel modell för utbetalning.
Vad gör man om man inte är med i Stim men tror att man har rätt till PKE?
Den direkta utbetalningen från Stim av PKE, träffar bara upphovspersoner som är anslutna till Stim eller till ett sällskap som Stim ska betala ut PKE till. Dessutom måste man vara med i de analogiunderlag som Stims fördelning av PKE har baserats på. Upphovspersoner som inte representeras av Stim i vår licensiering, men som har krav på PKE och har rätt till det enligt de svenska reglerna, behöver inkomma med en begäran till Stim om sådan ersättning.
För att upphovspersoner som Stim inte representerar i vår licensiering ska kunna begära PKE från Stim, har det tagits fram ett särskilt formulär, där det framgår vad som behöver anges för att Stim ska kunna handlägga och bedöma kravet. Stim måste kunna verifiera att de aktuella verk som kravet gäller har använts inom det musikanvändningsområde som analogiunderlaget är hämtat från – och på vilket sätt, när och hur länge verken har nyttjats i en sådan ersättningsgrundande kopieringskälla. Detta är nödvändigt för att Stim ska kunna se vad verken hade fått i ersättning, om de hade funnits med i de rapportunderlag som Stim använt för sin direktutbetalning av PKE.