astrid_duva.jpg

Foto: Jacob Forsell
14 november 2017
Vi pratar ofta om Astrid Lindgren som den fantastiska sagoberättare hon var. Men visste du att det även var hon själv som skrev texterna till de tidlösa sånger som har ackompanjerat hennes berättelser under flera decennier? I den här texten bekantar vi oss med Astrid Lindgren – låtskrivaren.

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 110 år. Älskad över hela världen för sina fantastiska sagor och egensinniga karaktärer. Emil, Pippi, Karlsson, Ronja, Lotta, Tjorven och Bröderna Lejonhjärta. Det finns en saga och en karaktär för varje tillfälle och säkert har du en egen favorit.

Men förutom den stora bokproduktion som Astrid låg bakom så var det också hon själv som skrev de fyndiga och färgstarka texterna som gav hennes sagor ytterligare en dimension. Tillsammans med en rad olika kompositörer skapade hon tidlösa låtklassiker som idag är en självklar del av svenskarnas liv och vardag.

Vi på Stim har tagit fram siffror över vilka Astrid-låtar som spelas mest. Men innan vi tar oss dit vill vi backa bandet ett antal år och försöka förstå hur och när Astrids låtskrivande egentligen tog sin början.

Den första boken om Pippi Långstrump gavs ut redan 1945 och ett par år senare beslutades att denna unika karaktär skulle överföras till bioformatet. En första långfilm spelades in 1949 (regi Per Gunvall) och filmen fick ett hyfsat mottagande. Men inte av Astrid själv, som sades vara besviken på resultatet. Hon var själv inte inblandad i arbetet med filmen och den följde inte Astrids egen berättelse om Pippi särskilt noga. Filmskaparna hittade även på nya karaktärer och Pippi själv spelades av en 25-årig skådespelerska, vid namn Viveca Selachius.

Musiken i den första Pippi-filmen skrevs av Per Martin Hamberg och sångtexterna av Per Gunvall. En låt skrevs faktiskt av Povel Ramel, men den hade egentligen ingenting med Pippi att göra.

Filmen är idag mer eller mindre bortglömd, men sammantaget verkar den ha bidragit till att Astrid insåg att hon behövde vara mer delaktig i manusarbetet framöver. Hon ville att hennes berättelser och karaktärer skulle leva upp till det hon skrivit om i böckerna - och ingen visste ju bättre än Astrid hur figurerna skulle se ut och bete sig.

När Pippi skulle göras för tv 1968, med Inger Nilsson i titelrollen, skrev Astrid därför både manus och sångtexter själv. Musiken till tv-serien skrevs av jazzpianisten Jan Johansson, som tragiskt avled i en bilolycka innan tv-premiären. Efter Jan Johanssons död fick hans basist, Georg Riedel, uppdraget att fortsätta arbetet. Han var till en början motvillig och sade sig inte gilla barnmusik, men han ändrade ganska snart inställning. Som tur var, får man säga. Han ligger nämligen bakom en lång rad klassiska Astrid Lindgren-låtar, bland annat Idas sommarvisa och Du käre lille snickerbo.

Läs gärna vår intervju med Georg Riedel.

Astrid gick i pension från sitt dagliga arbete 1970 som barnboksredaktör på Rabén & Sjögren och kunde sannolikt lägga mer tid på att gestalta sina karaktärer i tv och på vita duken.

"Emil i Lönneberga" (1971) utspelas alldeles i närheten av Astrids egna barndomsmiljöer och det är i filmerna om Emil som låtarna verkligen får ta plats. Mycket av inspirationen hämtade Astrid ur sin barndoms gamla skillingtryck och flera av låtarna i Emil-filmerna är också skrivna som en modernare form av skillingtryck. 

Själva komponerandet brukade gå till så att Astrid efter bästa förmåga ”trallade in” sina texter på kassetter, som Georg Riedel sedan utgick ifrån när han tonsatte. Möjligen hade alltså Astrid ett finger med även när det gällde melodierna.

I den tredje och sista filmen om Emil dyker Idas Sommarvisa upp för första gången, framförd i filmen av Lena Wisborg. Det är en av de allra mest älskade Astrid Lindgren-sångerna och har blivit det naturliga avstampet in i sommaren när den har framförts på otaliga skolavslutningar genom åren.

Vilka Astrid-låtar spelas mest? Vi har siffrorna.

Vi på Stim har tagit fram statistik över vilka av Astrids verk som framförts mest under de senaste fem åren. Totalt sett har Astrid Lindgren hela 726 verk registrerade hos oss! Det kan vara fler, men det beror lite på hur man räknar vad gäller nya versioner, arrangemang, osv.

Ser man till antalet framföranden är det framför allt låtarna i filmerna om Pippi och Emil som är Astrids mest älskade sånger. I listan anges verkets kompositör inom parentes - samtliga texter är skrivna av Astrid Lindgren.

Top 10 över mest spelade verk 2012-2016

  1. Pippi Långstrump (Jan Johansson)
  2. Idas sommarvisa (Georg Riedel)
  3. Lille katt (Georg Riedel)
  4. Sjörövar-Fabbe (Georg Riedel)
  5. Fattig bonddräng (Georg Riedel)
  6. Du käre lille snickerbo (Georg Riedel)
  7. Hujedamej sånt barn han var (Georg Riedel)
  8. Kalle Teodor (Georg Riedel)
  9. Vargsången (Björn Isfält)
  10. Piluttavisan (Bengt Hallberg)


Listan är en summering av de stora musikområdena tv, radio, online och live. Vi kan konstatera att Emil i Lönneberga tar hem 5 placeringar på listan och Pippi Långstrump 3 stycken, medan Ronja Röverdotter och Madicken har en låt var. Strax utanför top 10 hittar vi sånger från andra sagor, såsom Världens bästa Karlsson från "Karlsson på taket" och Luffarvisan från "Rasmus på Luffen.

Vi har ocksåt tittat på vilka låtar som spelas mest inom de olika musikområdena. Och när vi räknar ihop spelningar för perioden 2012-2016 ser det ut så här:

Top 5 för Live

  1. Idas sommarvisa
  2. Fattig bonddräng
  3. Du käre lille snickerbo
  4. Pippi Långstrump
  5. Sommarsången

Top 5 för Online

  1. Pippi Långstrump
  2. Idas sommarvisa
  3. Sjörövar-Fabbe
  4. Lille Katt
  5. Fattig Bonddräng

Top 5 för Tv

  1. Pippi Långstrump
  2. Du käre lille snickerbo
  3. Idas sommarvisa
  4. Hujedamej sånt barn han var
  5. Vi på Saltkråkan

Top 5 för Radio

  1. Idas sommarvisa
  2. Pippi Långstrump
  3. Fattig bonddräng
  4. Sommarsången
  5. Du käre lille snickerbo

 

Stimfakta Astrid Lindgren:

Ansluten till Stim sedan januari 1949.

Antal verk hos Stim: 726

Har haft musikaliska samarbeten med bland andra Georg Riedel, Jan Johansson, Björn Isfält, Anders Berglund, Bengt Hallberg.

Musiken spelas miljontals gånger varje år på alltifrån skolavslutningar och tv, till de digitala musiktjänsterna.