Allt om musikrapportering
För att få de pengar du har rätt till måste du anmäla alla dina offentliga spelningar och konserter till Stim.
Offentliga spelningar
Som offentliga spelningar räknas till exempel spelningar på restauranger, barer, fritidsgårdar, sjukhus och äldreboenden, torg och parker, företagsfester, event och i kyrkor.
Icke-offentliga spelningar
Privata tillställningar som 50-årsfester, bröllop, dop och begravningar räknas däremot inte som offentliga och ska därmed inte anmälas till Stim.
Coverlåtar
Man rapporterar in både sina egna låtar och coverlåtar. Det är tillåtet att spela andras låtar live, om de tidigare har blivit utgivna eller har framförts live (uruppförande). Om du gör ändringar i text eller musik krävs däremot särskilt tillstånd av rättighetshavaren.
Spelningar utomlands
Om din musik spelats live utomlands kommer Stim i många fall att få information om detta. Men det kan ta tid innan pengarna kommer till Sverige, upp till ett och ett halvt år är inte ovanligt. Du kan själv hjälpa Stim att bevaka din ersättning. Läs mer om spelningar utomlands.
Rapportera dina spelningar
Fyll i formuläret här för att kunna rapportera dina spelningar i Sverige.
Ibland är det arrangören av konserten som ska musikrapportera
Vid konstmusik, kammar- eller orkestermusik är det konsertarrangören som har skyldighet att rapportera in vilken repertoar som har spelats.
Vid spelningar med utländska artister och grupper är det konsertarrangörens skyldighet att lämna in en låtlista/repertoar till Stim.
Har du fler frågor om att rapportera livespelningar?
Kontakta oss direkt så hjälper vi dig.